Θεραπείες & θεραπευτικά προγράμματα

Ολιστική παρέμβαση

Κατά τη θεραπεία, κινητοποιείται το παιδί, μέσα από το παιχνίδι, το οποίο συμβάλει στην καλή θεραπευτική σχέση με τον θεραπευτή, να κάνει τις προσπάθειες του και να πετυχαίνει τη μάθηση.

Η παρέμβαση, αν και στοχεύει στις δυσκολίες του παιδιού, είναι ολιστική. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί αντιμετωπίζεται σφαιρικά. Ενδυναμώνεται όλο το σύστημα του λόγου και της επικοινωνίας, καθώς και γνωστικές λειτουργίες όπως αντίληψη, προσοχή, μνήμη εργασίας, ικανότητα επεξεργασίας, η αδρή και λεπτή κινητικότητα, τα αισθητηριακά υποσυστήματα, οι επιτελικές ικανότητες, η φαντασία , η ικανότητα επίλυσης προβλήματος, η εκμάθηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής,  κ.ά.

Παράλληλα, ενισχύονται σε ομαδικές συναντήσεις αλληλεπιδράσεις παιδιών με στόχο την αύξηση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, το παιχνίδι, το κίνητρο, τη βελτίωση επιτελικών δεξιοτήτων , την γλωσσική έκφραση και επικοινωνία.  

Η θεραπεία είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδραση μεταξύ των παραγόντων της πλαστικότητας του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι η πλαστικότητα  δίνει τη δυνατότητα στον εγκέφαλο να μάθει νέες συμπεριφορές, αλλά και οι θεμιτές συμπεριφορές, που ενισχύονται κατά την διάρκεια της θεραπείας, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αλλάξει. Έτσι πολύ συχνά, παρατηρείται στα παιδιά , κατά τη διάρκεια της θεραπείας να μεταμορφώνονται σταδιακά, να αποκτούν νέες δεξιότητες σε όλους τους τομείς που θα επηρεάσει τη κοινωνική τους ζωή και λειτουργικότητα μέσα από την αυτοεκτίμηση και συναίσθημα επιτυχίας «τα καταφέρνω!!».

  • Θεραπευτικές εξατομικευμένες παρεμβάσεις σε βρέφη και μικρά παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση που ενισχύονται μέσα από το προσωπικό κίνητρο κάθε παιδιού, αποτρέποντας την εμφάνιση προβλημάτων ή αντιμετωπίζοντας όσο πιο νωρίς τις δυσκολίες.
  • Αισθητήριο-κινητικό παιχνίδι με εμψυχωτική αλληλεπίδραση, με τη χρήση διάφορων παιχνιδιών, υλικών και εξοπλισμού, όπως messy play, βιωματική αγωγή αντίστοιχη της Μοντεσοριανής μεθόδου,  κατάλληλη για το ηλικιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί.

Στόχοι Πρώιμης Παρέμβασης

  • η ενίσχυση της φυσιολογικής γλωσσικής κατάκτησης στην ανάπτυξη γλωσσικών επεξεργαστών GESTALT & επικοινωνιακών & αλληλεπιδραστικών δεξιοτήτων.  Κυρίως αναφέρεται στα μικρά παιδιά που δεν έχουν ξεκινήσει να λένε τις πρώτες λεξούλες ακόμα. Η ομιλία τους ακούγεται δυσκατάληπτη με αναμεμειγμένους ήχους ή παράγουν ρυθμούς- προσωδία που προσομοιάζουν τραγούδια ή κινούμενα σχέδια που έχουν ακούσει. 
  • η κατάκτηση γνωστικών δεξιοτήτων όπως η διατήρηση της προσοχής & συγκέντρωσης, της επίλυσης προβλήματος ανάλογο της ηλικίας – επίτευξης στόχου.
  • η κατάκτηση των αισθητηριακών & κινητικών δεξιοτήτων όπως αδρή και λεπτή και εξάσκηση των αισθητηριακών υποσυστημάτων μέσα από στοχευμένα παιχνίδια και δραστηριότητες με διαβάθμιση δυσκολίας  για απευαισθητοποίηση, αντοχή & ανάδυση νέων ενδιαφερόντων- κινήτρων  που ενισχύουν την ωρίμανση του εγκεφάλου.
    Πιο συγκεκριμένα, κατακτιουνται δεξιοτήτες που αφορούν αναπτυξιακούς τομείς όπως αδρή κινητικότητα (μπουσούλισμα , περπάτημα , πήδημα) λεπτή (ενδυνάμωση χεριών , δακτύλων), οπτικό-κινητικός συντονισμός, γνωστικές (παιχνίδι, μάθηση, επίλυση προβλημάτων) και γλωσσικές επικοινωνιακές δεξιότητες (αντιληπτικός και εκφραστικός λόγος) και δεξιότητες καθημερινής ζωής ( αυτονομία στο φαγητό , απόδυση – ένδυση κτλ)

Θεραπεία φωνολογικών διαταραχών, εξελικτική γλωσσική διαταραχή, δυσαρθρίες, δυσπράξια, φωνολογική συνειδητότητα, θεραπεία διαταραχών ροής -τραυλισμός, θεραπεία επικοινωνιακών, σημασιολογικών – πραγματολογικών διαταραχών – φάσματος Αυτισμού, θεραπεία γνωστικών λειτουργιών, θεραπεία προβλημάτων σίτισης κατά τη παιδική ηλικία. Εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας.

Πότε είναι αναγκαία η λογοθεραπεια;

  • Δυσκολία στην Άρθρωση – Φωνολογία όπως αντικατάσταση φωνημάτων πχ τιτινο αντι κιτρινο, λοδα αντί ροδα, απλοποιηση συμπλεγματων κ.α.
  • Δυσκολία στον προγραμματισμό των φωνημάτων – συλλαβών – απραξία στοματική – λεκτική, ασταθή λάθη πχ πακέτο-ταπεκο-καπετο.
  • Δυσκολία στη ροή της ομιλίας – τραυλισμός (μμμμ-μωρό, μω-μω-μω-μωρό), ταχυλαλία.
  • Καθυστέρηση ομιλίας – απουσία λόγου ή περιορισμένο λεξιλόγιο σε ηλικία 2 ετών και άνω.
  • Δυσκολία αντιληπτικού και εκφραστικού λόγου – δε κατανοεί εντολές (πχ δείξε μου το μεγάλο κόκκινο πιρούνι.).
  • Δυσκολίες στην κοινωνική επικοινωνία πχ να κάνει ερωτήσεις, να ελκύει την προσοχή των άλλων με αποδεκτό κοινωνικό τρόπο, να αρνείται με αποδεκτό κοινωνικό τρόπο, να σχολιάζει, να ζητά διευκρινήσεις, να κάνει παράκληση, διαπραγμάτευση, να αναφέρει δικές του εμπειρίες, να κάνει αναλυτικές περιγραφές για να διευκολύνει την κατανόηση του συνομιλητή.
  • Γραμματικά και συντακτικά λάθη – μπερδεύει ρηματικούς χρόνους ή/και  καταλήξεις ουσιαστικών ως προς το γένος, τον αριθμό (αύριο έφαγα αντί για εχθές έφαγα, ένα σοκολάτες).
  • Περιορισμένο λεξιλόγιο ή απουσία χρήσης νέων λέξεων ή ανάκλησης λέξεων.
  • Δυσκολία σίτισης – αποφεύγει είδη τροφών – αισθητηριακές δυσκολίες.

Προσέγγιση Get permission υποστηρίζει ολιστικά και με αγάπη τα παιδιά και τις οικογένειες τους ώστε να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές κατά την ώρα των γευμάτων.

Απευθύνεται σε παιδιά με φοβίες σίτισης, με αισθητηριακή αμυντικότητα, με μικρού εύρους τροφών από κάθε τροφική ομάδα.

Ο ρόλος του θεραπευτή προσφέρει επιτυχημένες επιλογές σε παιδιά και γονείς.

Οι συνεδρίες μας γίνονται μέσα στην κουζίνα μας, επιτρέποντας στα παιδιά να δουν, να μυρίσουν, να παίξουν με τα χέρια τους ακόμα και να λερωθούν με υλικά –τροφές, που φέρνουν οι μαμάδες από το σπίτι τους, όσο θέλουν και όσο αντέχουν,  χωρίς πίεση.

Κατόπιν, γινόμαστε μικροί σεφ, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία του μαγειρέματος, ψήνοντας τα στο air fryer, στη βαφλιέρα κτλ.

Στο τέλος, ακολουθεί η ώρα του πικ-νικ. Τα παιδιά κάθονται στο έδαφος για πικ-νικ βλέποντας αυτό που δημιουργήσανε και δοκιμάζουν μόνο με τη θέληση τους. Συνήθως, θέλουν να δοκιμάσουν κάτι που δημιούργησαν τα ίδια από την αρχή.

Θεραπεία λεπτής και αδρής κινητικότητας, θεραπεία διαταραχών στα αισθητηριακά υποσυστήματα: απτικό, οπτικό, ιδιοδεκτικό, αιθουσαίο , Θεραπεία οπτικό-κινητικού συντονισμού, δυσκολίες στατικού ελέγχου και ισορροπίας, αποκατάσταση δυσκολιών στην προσοχή, συγκέντρωση, παρόρμηση και οργάνωση, γραφοκινητικές δεξιότητες, δεξιότητες καθημερινής ζωής.

Πότε είναι αναγκαία η εργοθεραπεία;

  • Όταν τον ενοχλούν οι μέτριας έντασης ήχοι.
  • Όταν παρατηρείται αδεξιότητα στις κινήσεις του, σκοντάφτει ή πέφτει κάτω συχνά.
  • Δυσκολεύεται σε ασκήσεις ισορροπίας, αναρρίχησης, σε παιχνίδια με τη μπάλα, στη μίμηση / εκτέλεση ασκήσεων/ κινήσεις σώματος.
  • Όταν αποφεύγει ή δυσκολεύεται να συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια, να ακολουθήσει οδηγίες ή σε παιχνίδια με κανόνες.
  • Όταν αποφεύγει την παιδική χαρά και δυσκολεύεται σε δραστηριότητες ζωγραφικής, γραφής ή ψαλιδιού.
  • Όταν δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να οργανωθεί στο χρόνο ή είναι υπερδραστήριο ή αντιθέτως εκ παθητικό
  • Όταν δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί (ένδυση, απόδυση, σίτιση, τουαλέτα, κουμπιά, κορδόνια).
  • Όταν αποφεύγει να λερώνεται (π.χ. με μπογιές, στην άμμο), ενοχλείται από τις ετικέτες των ρούχων, το σφουγγάρι ή την οδοντόβουρτσα και δυσανασχετεί όταν του κόβουν τα μαλλιά ή τα νύχια.
  • Αξιολόγηση σχολικής ετοιμότητας.
  • Αξιολόγηση και Αποκατάστασης μαθησιακών δυσκολιών που οφείλονται σε ελλείμματα στην αντίληψη, στη μνήμη, στη γλώσσα , στη σκέψη , στις δυσκολίες αποκωδικοποίησης- ανάγνωσης, στην επίλυση προβλήματος.
  • Πλούσιο παιδαγωγικό υλικό με στόχο την εύρυθμη ανάγνωση, αποκωδικοποίηση και αναγνωστική κατανόηση, τη έκθεση σε αφηγηματικά και πραγματολογικά κείμενα, τη παραγωγή γραπτού λόγου σε επίπεδο προτάσεων και κειμένων, την ορθογραφία, τη γραμματική, την αριθμητική.
  • Η ειδική διαπαιδαγώγηση – μαθησιακή παρέμβαση επικεντρώνεται στις ανάγκες του παιδιού, ενδυναμώνοντας τις δεξιότητές του και  κατακτώντας τα κενά, με στόχο στο μέλλον να  οργανώνεται και να μελετά μόνος του.
  • Είναι ένας τρόπος προσέγγισης των μαθησιακών δυσκολιών ο οποίος διαφοροποιείται από την μελέτη για τα μαθήματα της επόμενης μέρας.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι το παιδί μας έχει μαθησιακές δυσκολίες;

Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες συνήθως δυσκολεύεται στην Αποκωδικοποίηση- Ανάγνωση ή / και ρυθμό, στην παραγωγή γραπτού λόγου, στην μνήμη εργασία ακουστική και οπτικής, στην οπτική διάκριση των γραμμάτων, στην ορθογραφία, στα Μαθηματικά.

Υποστήριξη και βοήθεια του ατόμου σε σχέση με το γονεϊκό του ρόλο και το παιδί.
Αναλύονται οι προσωπικές σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές του γονέα, με σκοπό την ανακάλυψη και κατανόηση των αναγκών και  ανησυχιών του παιδιού, μέσα από εργαλεία – τεχνικές, και τη θεραπευτική σχέση που αποτελεί διευκολυντής της αλλαγής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Ο γονέας βοηθιέται να κατακτήσει δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείριση συναισθημάτων για να αντιμετωπίσει καίρια ζητήματα που αφορούν την επίλυση συγκρούσεων, τη διαχείριση του στρες, και τη ενίσχυση των θετικών σχέσεων με τα παιδιά.

Συμβουλευτική γονέων συστήνεται για:

  • Αναπτυξιακές Δυσκολίες
  • Διαχείριση Συμπεριφοράς σε σπίτι ή σχολείο.
  • Συναισθηματική Ανωριμότητα παιδιού
  • Δυσκολία Σχολικής προσαρμογής
  • Δυσκολία κοινωνικής αλληλεπίδρασης
  • Διαταραχή της λειτουργίας του ύπνου
  • Διαζύγιο γονέων, Απώλεια, Πένθος
  • Φόβοι, Εμμονές, Άγχος
  • Όρια στο σπίτι και σε κοινωνικές εκδηλώσεις
  • Μαθησιακές Δυσκολίες, ΔΕΠ-Υ
  • Αναπτυξιακές Δυσκολίες

Η ομάδα δύναται ως ένα κατάλληλο πλαίσιο για την προαγωγή της κοινωνικής επικοινωνίας  και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των μελών της. Συντελεί στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και έκφραση του ατόμου μέσα από την αλληλεπίδραση με τα άλλα συνομήλικα μέλη της ομάδας. Το αίσθημα του «ανήκειν» στην ομάδα και το μοίρασμα παρόμοιων εμπειριών – αμοιβαιότητα αποτελεί σημαντικό κίνητρο . Καλλιεργούνται οι δεξιότητες επικοινωνίας, δεξιότητες συζήτησης, η αναγνώριση κι ερμηνεία μη λεκτικών στοιχείων, κατανόηση  και συμφραζομένων στους άλλους, μεταφορικός – κυριολεκτικός λόγος  μέσα από ποικίλες ομαδικές δραστηριότητες καθοδηγούμενες ή πιο ελεύθερες, όπως παιχνίδια ρόλων  προσαρμοσμένα στην ηλικία, στα ενδιαφέροντα, στις  ανάγκες.

… τα παιχνίδια είναι τα λόγια του παιδιού!

Στις  ατομικές συνεδρίες παιγνιοθεραπείας, τα παιδιά βοηθιούνται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων να βελτιώσουν τις δεξιότητες τους, να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, να αντιμετωπίζουν με ευελιξία τις προκλήσεις τους, όπως ζητήματα συμπεριφοράς, δυσκολίες στις σχέσεις και την επικοινωνία, δυσκολίες στην μάθηση και να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις, δημιουργώντας τις δικές τους ιστορίες και μαθαίνοντας να επιλύουν σημαντικά ή δευτερεύοντα προβλήματα μέσω του παιχνιδιού.

Ακολουθείται μια προσέγγιση που εμπνέει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του παιδιού, έτσι ώστε να το παροτρύνει να εξελιχθεί και να καλλιεργήσει αρμονικές κοινωνικές συμπεριφορές, ενώ μειώνει τυχόν επιθετικότητες.

Χρησιμοποιούνται υλικά – παιχνίδια αντίστοιχα με το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού όπως φιγούρες δράσης, λούτρινα ζωάκια, χειροτεχνίες, ζωγραφική, νερό, παιχνίδια κατασκευής, χορός και παιχνίδι με άμμο.

Περιλαμβάνει παιχνίδια μίμησης, σωματικής επαφής και εξερεύνησης, αισθητηριακό παιχνίδι, προβολικό παιχνίδι, παιχνίδι ρόλων, τα οποία συμβάλουν στη δημιουργία θεραπευτικής σχέσης ανάμεσα στο παιδί και τον ειδικό και αναπτύσσουν σταδιακά την ικανότητα συνεργασίας.

Στην ομαδική παιγνιοθεραπεία, το παιδί ανακαλύπτει την ατομικότητα του σε σχέση με τους άλλους, εντάσσεται στην ομάδα να εξωτερικεύσει τις εσωτερικευμένες δυσκολίες του και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του.

Η εικαστική θεραπεία παρέχει στα παιδιά έναν ασφαλή χώρο για να εκφράσουν τις εσωτερικές τους σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες.

Μέσω της τέχνης, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις συναισθηματικές τους καταστάσεις, να δημιουργήσουν αναπαραστάσεις των αισθημάτων τους, και να εργαστούν πάνω σε θέματα που μπορεί να είναι δύσκολο να εκφράσουν με λόγια.

Τα παιδιά εκφράζονται με τη χρήση διάφορων καλλιτεχνικών μέσων, όπως τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, τη χρήση χρωμάτων, πηλού, αλλά και τη μουσική και τον σωματικό χορό.

Ο/Η θεραπευτής είναι  εκπαιδευμένος στο να ερμηνεύει τα έργα τέχνης και να κατανοήσει τις ψυχικές διαδικασίες που αντικατοπτρίζονται σε αυτά.

Ατομικές ειδικές συνεδρίες από μουσικοπαιδαγωγό ειδικευμένο στην ειδική αγωγή – μουσικοθεραπεία για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, με και χωρίς  αναπτυξιακές διαταραχές. Προσαρμοσμένη διδασκαλία Orff , χρήση χρωματικού κανόνα.

Σύστημα Carl Orff

Tο σύστημα του Carl Orff βασίζεται στην εξέλιξη των σταδίων του κάθε ατόμου. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί απελευθερώνεται σιγά-σιγά και αναπτύσσεται μέσο της μουσικής. Το Σύστημα Orff, δίνοντας πλήρη ελευθερία στο διδάσκοντα και έμφαση στην εφευρετικότητά του, στοχεύει στην βιωματική επικοινωνία. Αυτό πετυχαίνετε μέσα από τον πειραματισμό και την εξερεύνηση της φωνής ή των μουσικών οργάνων, όπου το κάθε παιδί συμμετέχει ενεργά. Το παιδαγωγικό σύστημα βασίζεται, στη μίμηση, στην εξερεύνηση, στην απλή σημειογραφία και στον αυτοσχεδιασμό της μελωδίας η του ρυθμού, διεργασίες αλληλοσυμπληρούμενες και διαπλεκόμενες.